top of page

Spiegelen met honden - Hoe spiegelt mijn hond?


Hond met aureool rond hoofd

In dit artikel vetel ik je wat spiegelen voor mij betekent en hoe het mijn leven al heeft beïnvloed. Ik weet dat er ook bewust wordt ingezet op spiegelen bij dieren zoals spiegelcoaching met paarden en honden. Wat volgens mij zeer interessant is om bij te leren over jezelf, maar waarbij ik het ethisch vraagstuk nog eens wil bovenhalen.

Hoeveel vrijheid heeft een hond of paard werkelijk om nee te zeggen?

Ik weet dat dieren die ingezet worden als coach of hulphonden altijd nee mogen zeggen, en de keuze hebben om te stoppen met "werken". Maar weten zij dat ook? Snappen zij dat er niks van hen verwacht wordt. Nu hetzelfde vraagstuk geldt voor onze huisdieren natuurlijk. Is een dier in huis nemen wel ethisch verantwoord? Maar ik heb ook een hond. Dus weet dat het antwoord op deze vragen nooit zwart of wit is.


Als ik spreek over spiegelen is het dus niet hetzelfde als coaches die bewust dieren inzetten om te fungeren als spiegelcoach. Ik spreek over wat laat je hond je zien over jezelf? Onbewust. Laat me starten bij de basis. Alles is energie. Elke emotie, gedachte, actie. Energie heeft de mogelijkheid om te beïnvloeden. Dus dat wil zeggen dat de energie die jij in jezelf meedraagt de ander kan beïnvloeden. Dit voel je bijvoorbeeld meteen als je onwetend een ruimte bent ingelopen waarin mensen net heel erge ruzie hadden, die energie en zwaarte in de ruimte is niet te ontkennen.


Als jij samenleeft met een hond beïnvloed jij hem dus ook met jouw energie. Ik zie dit bijvoorbeeld heel erg wanneer ik mij aan het overwerken ben. Eigenlijk wil ik rust, maar dit is nog niet in mijn bewustzijn doorgedrongen, al is mijn onderbewuste dit al een tijdje aan het vertellen. Ragna pikt dit vaak op en begint "lastig" te doen tegen mij. Zij vindt plots geen rust meer, blaft veel en wil heel de tijd blijven doorgaan zonder stoppen. Als ik dit zie bij haar ga ik bewust naar mijzelf kijken. Hoe gaat het nu met mij? Ik geloof niet dat Ragna dit bewust doet als actie om mij te laten nadenken, maar dat zij die energie in zich voelt en hier op reageert zoals past bij haar als ze onrustig is.


Het is dus belangrijk dat verschillende soorten energie zich anders uiten bij andere honden. Niet elke hond gaat beginnen blaffen op jou als je over je grenzen gaat. Maar blaffen is wat Ragna doet als ze over haar eigen grenzen gaat, dit is eigen aan wie zij is.


Hoe weet ik nu wat vanuit haar komt en wat vanuit mij?

Ik ga kijken hoe het gaat met haar, ik ken haar ondertussen goed genoeg om te weten wat er voor zorgt dat zij over haar grenzen gaat. Vind ik daar geen reden, ga ik naar mijzelf kijken. En soms ga ik eerst naar mijzelf kijken, voor ik zelfs maar bij haar op onderzoek uitga.


Het gebeurt wel vaker dat ik soms er zeker van ben dat het bij haar zit, maar als ik dan enkele dagen later reflecteer op de situatie zie ik wel in hoe gestrest ik eigenlijk zelf was zonder dat ik het doorhad. Het antwoord is dus eigenlijk oefenen, reflecteren en bewust zijn.


Wil je hier meer over weten? Luister dan naar de podcast over spiegelen of stap met mij in een traject waarmee je samen met je hond naar je kern kan gaan en ook de lessen die jullie elkaar vertellen kan leren omarmen.


Comments


bottom of page