top of page

Hoe vaak moet je met een hond wandelen?

Als je dit gaat vragen aan honderd verschillende mensen. Gaat bijna iedereen zeggen: minstens elke dag! Heb je een actieve hond dan meer. Maar klopt dit wel? Is het echt belangrijk dat je elke dag met je hond gaat wandelen?

Waarom wandel je met je hond?

We hebben allemaal redenen waarom we met onze hond uitlaten. De beweging van de hond is een grote reden, je hond laten plassen is een andere. Ook wil je je hond wat uitdaging bieden zodat hij zich niet verveelt. Maar dan vergeten we nog de redenen die we zelf kiezen. Veel mensen nemen namelijk een hond in huis om zelf meer te bewegen en zelf terug buiten te komen. Toch is het niet evident om met elke hond dagelijks te gaan wandelen, laat staan meerdere keren per dag. Want er zijn veel mensen die drie keer per dag gaan wandelen.

Er wordt nog vaak in de media gezegd dat als je een hond hebt met gedragsproblemen, ze geen goede uitlaatklep hebben en dat je meer moet doen. En laat dat nu net het probleem zijn. Mensen willen het zo goed doen. Ze gaan drie keer per dag wandelen, hebben verschillende hobby’s en nog wordt hun hond niet moe. De hond staat altijd aan en vindt nooit rust. De mensen zijn ten einde raad en het lukt hen echt niet om nog meer te doen. Waarom hebben ze net zo een onuitputtelijke hond?

Er wordt raar gekeken naar mensen die minder met hun honden gaan wandelen. Ze worden gezien als lui, zelfs de woorden dierenmishandeling worden meer dan eens in de mond genomen. En ik moet eerlijk zijn dat voor ik iets wist over honden en gedrag, ik een van deze mensen was. Nu weet ik gelukkig beter.

Minder wandelen

Ik ga het gewoon zeggen. Je hoeft echt niet dagelijks te wandelen met je hond! Ik doe dat ook niet. Alles hangt af van jou en je hond. Als jullie beide genieten van drie wandelingen per dag en tussen de wandelingen door, doet je hond lekkere dutjes en is hij chill. Please, ga elke dag wandelen en geniet ervan. Maar verwacht niet dat dit bij alle honden zo is. Verwacht niet dat elke hond is zoals jouw hond. Net zoals andere mensen niet zijn zoals jij, zijn honden ook allemaal uniek.

Wanneer wandel je minder?

Je zou het misschien niet geloven, maar er zijn veel gevoelige honden. Honden met hoogsensitiviteit, honden met weinig draagkracht. Honden met vele angsten. Deze honden doe je echt geen plezier om ze dagelijks bloot te stellen aan iets wat ze te moeilijk vinden. Je hond heeft tussen de wandelingen door, tijd nodig om alle prikkels te laten zakken. Sommige honden doen dit makkelijker dan andere. Heb jij een hond nodig die enkele dagen nodig heeft om te recupereren van een wandeling en alles te verwerken. Dan moet je niet de dag erna alweer opnieuw met je hond de baan op. Nee, dan doe je je hond echt te kort. Geef die de tijd om te recupereren.

Waarom niet gewoon op een rustige locatie wandelen?

Als dit werkt voor jou en je hond, is dit een prima idee. Maar ook hier werkt dit niet voor elke hond. Een rustige locatie is meestal in de natuur. Er zijn honden waarbij de vele geuren er net voor zorgen dat je hond nog sneller overprikkeld raakt, omdat alles daar onbekend is. Ook moet er vaker een auto worden genomen als je naar deze locatie afzakt, wat als je hond angst heeft in de auto? Is het dan de moeite om dit te doen?

Ragna wilt bijvoorbeeld niet wandelen op vreemde locaties. Ze stopt gewoon en wilt terug naar de wagen. Dus een natuurgebied is voor ons geen optie. Ragna wandelt alleen haar vast rondje dat ze kent en voorspelbaar is, en waarom zou ik ze dwingen om iets anders te doen?

Het moeilijkste aan een hond minder laten wandelen is niet de hond. Het zijn wij zelf, en onze verwachtingen. Een hond wandelt toch graag? En is dat soms niet net de reden waarom we een hond nemen? Om meer buiten te komen, een wandelmaatje. Als je hond dan plots niet kan wandelen, wat moeten we dan? Hier heb ik maar een antwoord op, onze verwachtingen bijstellen. We kunnen nu eenmaal niet kiezen hoe onze honden worden, net zoals we niet kunnen kiezen welke kinderen we krijgen. We geven ze onvoorwaardelijke liefde om wie ze zijn, niet om wie we willen dat ze zijn.Kommentare


bottom of page