top of page

Hoe voorkom je dat je hond gaat uitvallen op wandeling?De grootste angst van veel mensen is een hond die uitvalt op wandeling naar andere honden of mensen. Het advies is dus ook dat een goede socialisatie dit tegen gaat. In principe is dit waar, alleen zijn er veel misverstanden over wat die goede socialisatie nu eigenlijk inhoudt.


Waarom valt je hond uit?


Misschien is het belangrijk om te starten met waarom een hond uitvalt aan de lijn. Je hoort het vaak, dat als de honden los zijn er totaal geen probleem is. Maar aan de lijn je geen hond kan passeren. Als je dit in acht neemt, is het probleem wel duidelijk, het is de beperking in vrijheid die je hond dit gedrag laat vertonen. Uitvallen heeft vaak angst of frustratie als oorzaak. En ja, ook als je hond naar de andere hond toe wilt tijdens het uitvallen kan angst aan de basis liggen. Vergeet niet dat er net werd gezegd dat de bewegingsvrijheid van de hond aan de lijn is ingeperkt. Dus zijn vluchten is onmogelijk, en dat weet je hond. De enige andere manier die hij nog heeft, is de andere hond wegjagen door zichzelf agressief op te stellen. Want dit is waar we mensen fout zijn is de hond correct begrijpen. Wat je hond vraagt met deze communicatie is om de afstand te vergroten. Hij wil dus niet uitvallen, of zich agressief opstellen. Dit is in zijn ogen de enige uitweg. Hij stelt zich stoer op, maar eigenlijk komt dit gedrag net uit een bang hartje.

Frustratie zie je als een hond naar een andere hond toe wilt, maar de lijn hem tegen houdt om te gaan. Het verschil is dat de ene manier van uitvallen afstands verkleinende signalen geeft en de andere afstands vergrotende. Maar voor ons mensen is het even vervelend. Een goede socialisatie zorgt er dus voor dat dit niet gebeurt.


Maar wat is een goede socialisatie nu?


In een goede socialisatie word je hond gewoon met verschillende prikkels. Als jullie samen op straat gaan wandelen moet je hond het gevoel krijgen dat alle andere mensen en honden op straat gewoon deel zijn van het decor. Met het decor ga je natuurlijk geen contact maken. En hier loopt het fout. Mensen denken dat socialisatie net is om kennis te maken met elke hond en mens. Elke aai, oogcontact, snuffel. Je pup moet dit gewoon worden. Maar niets is minder waar.

Als je wilt dat je hond niet uit frustratie gaat trekken naar andere honden, dan ga je dus ook nooit contact laten maken aan de lijn met andere hond. Dit is de enige manier om andere hond te zien als onderdeel van het decor. Een hond die daarentegen uitvalt uit angst, doet dit vaak omdat die weet dat jij als eigenaar er niet voor zorgt dat andere honden genoeg afstand houden. Eigenaren zeggen vaak dat de pup niet bang was en ze net hun pup met zoveel honden hebben gesocialiseerd, maar vaak is dit net de reden dat de pup bij het ouder worden, begint uit te vallen. Hij wil dit absoluut niet meer, we lopen altijd met hem op alle honden af, dus hij moet het zelf gaan zeggen. Subtiele signalen worden steeds genegeerd, dus het moet dan maar duidelijker. En voila, daar is je uitvallende hond.


Door op een foute manier te socialiseren aka je hond met alles en iedereen te laten kennismaken, heb je je hond twee dingen duidelijk gemaakt. De wereld is een zeer onveilige plaats en jij zelf bent ook onveilig. Want jij brengt hem in alle onveilige situaties. Helaas, het klinkt hard, maar het is zo. Ik heb dit ook helemaal fout aangepakt toen Ragna nog pup was.


Hoe voorkom je nu een uitvallende hond?


Als eerste moet je zorgen dat je leert wat hondentaal is, hoe lees je je hond en begrijp je een hond. Jij moet leren je hond te observeren en een echte expert te worden in zijn gedrag. Daarnaast moet je kennis hebben van wennen en socialiseren. Hoe zie je dat je hond klaar is om een stapje verder te gaan? Hoe zie je dat een bepaalde situatie te moeilijk is en je, je hond meteen uit de situatie moet halen. Wanneer is het moeilijk en heeft hij gewoon wat steun nodig? Je zoekt die perfecte balans tussen het tempo van je puppy volgen, maar toch hem niet volledig afschermen van de wereld.


Natuurlijk sta je je er niet alleen voor!


In mijn Online Academy heb ik een cursus hondentaal en bewust opvoeden die al deze zaken uitlegt, zodat je stevig in je schoenen staat of je kun je laten begeleiden door me. Dan help ik je met een echt sterke band te ontwikkelen, zodat je een stabiele volwassen hond krijgt. Wil je meer informatie en een mooie korting voor mijn online cursussen. Stuur me dan een berichtje!


Mijn hond valt al uit, wat nu?


Als je hond uitvalt naar andere honden of mensen, wilt het niet zeggen dat alles verloren is. Zelfs niet als het een volwassen hond is. We kunnen ervoor zorgen dat we jullie communicatie opnieuw gaan opbouwen en je die veilige haven wordt. Zodat je hond de nood niet meer heeft om uit te vallen. You got his back. Hij vertrouwt je en weet dat je ervoor gaat zorgen dat hij altijd veilig blijft. Wil je samen aan de slag om jullie connectie te versterken?Comments


bottom of page