top of page

Is je hond hoogsensitief?

Say whut? Hoogsensitiviteit, oké. Maar bij honden?

Hoogsensitiviteit bij mensen is tegenwoordig gekend. Maar de term komt ook steeds meer voor in de hondenwereld. Kan dat wel? Ja hoor!


Honden en mensen zijn beide zoogdieren en onze hersenwerking heeft meer gemeenschappelijk dan je op het eerste zicht zou denken. Veel karakter eigenschappen die mensen hebben kunnen ook voorkomen bij honden. Het onderzoeken hiervan ligt alleen nog wel wat moeilijker. Ik denk dat het ook belangrijk is dat we beseffen dat elke hond hoogsensitief is in vergelijking met de mens. Hun zintuigen zijn gewoon gevoeliger dan die van ons.


Wanneer is je hond hoogsensitief?

Honden die hoogsensitief zijn nemen prikkels heviger op dan andere honden. Dus niet de zintuigen van de hoogsensitieve hond die gevoeliger zijn dan die van andere honden. Maar de verwerking van de prikkels in de hersenen verloopt intenser. Hoogsensitiviteit is geen ziekte of handicap, maar gewoon een aangeboren karaktereigenschap. Het wordt pas een probleem als de omgeving zich niet aanpast. Hoogsensitieve honden worden vaak als vervelend gezien door de uitbarstingen die voorkomen. Maar als je dit gedrag erkent voor wat het is, een oprechte uiting van emoties. Kun je je hond zijn grenzen leren zien en respecteren.

Oorzaken van hoogsenstiviteit bij honden?

De erfelijke factor kan niet uitgesloten worden, maar ook de omgeving kan een rol spelen. Vaak als een hond veel stress beleeft op jonge leeftijd, kan dit sterker tot uiting komen. Denk hierbij aan broodfokhonden, die veel te vroeg van de moeder worden weggehaald en leven tussen veel andere verschillende honden in vuile hokken. Of pups die veel te jong op transport worden gezet naar het buitenland. Vaak tussen verschillende andere dode hondjes die het transport niet overleeft hebben. Er is dus op dit moment nog geen sluitend wetenschappelijk antwoord. Maar er zijn sowieso verbanden tussen hoogsensitiviteit en de eerste levensweken van de pups.

Hoogsensitiviteit bij honden

Er wordt bij maar liefst 20% van de honden hoogsensitiviteit vastgesteld of toch alvast eigenschappen die beschreven zijn onder Canine Sensory Processing Sensitivity (cSPS). Er is geen verschil in ras of geslacht van de hond die sneller hoogsensitief zijn. Al hebben vroeg gesteriliseerde of gecastreerde honden wel meer kans om stress en angst gevoeligheid te ontwikkelen. Maar dit komt door de hormonale veranderingen die de ingreep teweeg brengt. De enige duidelijke link op dit moment zijn omgevingseigenschappen, en stressvolle ervaringen net na de geboorte of tijdens de zwangerschap van de moeder.

Niet alle hoogsensitieve honden zijn hetzelfde

Net zoals niet alle hoogsensitieve mensen hetzelfde zijn, zijn ook niet alle honden dat. Je hebt twee duidelijke categorieën (als beschreven door Ineke Vander Aa). Je hebt de avonturiers en de rustzoekers. Waarbij de avonturiers graag op ontdekking gaan en snel hun eigen grenzen voorbij gaan. Rust zoekers, gaan eerder de drukte zelf uit de weg als ze de keuze krijgen. Komen dus zo net iets gebalanceerder over, als je ze in hun waarde laat.

Speciale aanpak

Een hoogsensitieve hond lijkt misschien een speciale aanpak nodig te hebben, maar eigenlijk is dit niet echt het geval. Heb je dit type hond in huis, zal je gewoon gedwongen worden om de grenzen van je hond te respecteren. Iets waar ik voor pleit dat je gewoon met alle honden doet. Maar heb je nooit eerder een hoogsensitieve hond in huis gehad, is het eventjes wennen. Je gaat leren wat je hond wilt zeggen en hoe deze communiceert. Je begeleidt je hond naar rust en bewaakt zelf je hond zijn grenzen. Je zet je verwachtingen aan de kant en haalt de druk er gewoon af. Je gaat leren genieten van je hond, zoals die is.

Ik heb zelf veel ervaring met Ragna, mijn eigen hond die alle regels heeft omver gegooid. De hond die heeft gezorgd voor mijn ontwaking op zoveel vlakken, maar die mijn leven nu elke dag verrijkt met haar wijsheden. Je hond kan hetzelfde voor je doen. Zie je nu even niet, hoe je hond die altijd aan staat, ooit kan zorgen voor genot en wijsheid? Laat je dan ondersteunen. Ik help je hier graag bij!




Meer weten?


Wil je meer weten over hoogsensitiviteit, dan raad ik je het boek aan: Dogsitief, de hoogsensitieve hond begrijpen & begeleiden door Ineke Vander Aa.


bottom of page