top of page

Welke hond past bij mij?

Heb je het nog niet gehoord? Het ras maakt niet uit! Of toch maar voor 9%. Volgens recent onderzoek. Maar laten we dat met een korreltje zout nemen en even gaan onderzoeken hoe het echt werkt. Want als genetische aanleg van honden niet uitmaakt. Kunnen we ineens, maar de volledige genetica gaan overboord gooien? In dit artikel geef ik mijn visie over hoe genetica en dus ook het ras bij honden werkt. Wat je kan doen om een bepaalde genetische aanleg AAN te zetten of te laten sluimeren. De podcast in deze post vertelt hier nog veel meer over!




Zaadjes komen tot bloei met liefde, water en zon


Elke hond bevat nog voor die geboren is een hele boel zaadjes. De verschillende zaadjes zijn verschillende karakter eigenschappen of raseigenschappen. Zaadjes kunnen dicht aan de oppervlakte liggen, diep verborgen zijn of zelfs volledig ontbreken. Het ras (en meer nog de ouderdieren) bepalen welke zaadjes echt dicht aan de oppervlakte liggen. Dit zijn dus degene die met een klein beetje water al tot bloei komen. Andere zaadjes die diep verborgen zitten hebben veel water nodig voor ze helemaal tot bloei gaan komen. En het water dat ben jij, de omgeving waar je woont en de zaken die op je hond zijn pad komen.


Zo heeft elke hond dus zaadjes om een huishond te zijn. Maar het is wel belangrijk dat je dan de juiste zaadjes gaat water geven. Komt je hond uit een werklijn (ras) en waren zijn ouders nog werkende honden. Dus overdag in een kennel levend en dan elke dag uit de kennel om een taak te verrichten. Dan gaan de zaadjes van werkhond erg aan de oppervlakte liggen. Het gaat dus makkelijk zijn om deze water te geven. Wil je dus een gewone rustige huishond, maak je het jezelf moeilijk. Maar het is niet onmogelijk. Je kunt door weet te hebben van de gevoeligheden van je hond, de keuze maken om alleen bepaalde eigenschappen te gaan voeden of wateren die van pas komen als huishond. Maar ben je je hier niet bewust van, ga je voor je het weet de werkhond voeden. En een werkhond in een huiselijke sfeer zorgt voor problemen als deze geen werk te doen heeft.


Mijn hond gromt bij het eten


Een veel voorkomende genetische aanleg is bezitterigheid, baknijd, voedsel agressie. Veel verschillende namen voor eenzelfde fenomeen. De angst van je hond om iets belangrijk kwijt te raken. Dit is een zaadje dat een hond kan bezitten. Bij sommige honden ligt het erg aan de oppervlakte en kan een kleine vervelende gebeurtenis dit ontwikkelen. Bij andere zit het diep en is er veel nodig voor je hond wat gaat bewaken en er zijn ook honden die dit gen of zaadje helemaal niet hebben.


Er staan online veel artikels over het voorkomen van baknijd door een stappenplan te volgen. Zoals regelmatig je hand in de bak van je hond te stoppen of de bak weg te nemen. Bij je hond te zitten als hij eet. Maar eigenlijk is baknijd de angst om je eten te verliezen. Hoe zou je dit zaadje nu water geven? Juist ja, door je hond zijn eten af te nemen. Of hem in een situatie te brengen waarin hij zijn eten gaat moeten verdedigen.


Vaak ontwikkeld het ook bij jonge pups, die deze aanleg hebben, door steeds de voowerpen die ze oprapen in huis of op straat uit hun bek te trekken. Ze verliezen steeds hun ontdekkingen (die waarschijnlijk wel belangrijk zijn, want waarom zou je ze anders afnemen? (dog mind)) en gaan dus leren om dit te verdedigen. Nu heb je deze adviezen wel gevolgd, de bak veel afgenomen en heeft je hond helemaal geen probleem ontwikkeld? Proficiat, je hond behoort tot de honden die geen aanleg hebben voor baknijd.


Nu je weet dat dit zo werkt, is het best om op veilig te spelen en dit niet bij je hond te ontwikkelen. Laat je hond dus steeds in alle rust eten. Neem niet plots iets af van je hond, er zijn andere technieken in geval van nood. En heeft je hond al baknijd ontwikkeld of bewaakt die andere dingen? Niet alles is verloren, en ik kan je hierbij helpen.


Wil je hulp bij de keuze van een hond die bij je past, met kennis van de gevoeligheden zodat je hier rekening bij kan houden? Of wil je graag dat ik je ondersteun zodat we de juiste zaadjes kunnen laten ontwikkelen bij je hond? Misschien heb je wel al een hond die bezitterig is? Contacteer me en we zoeken samen een manier om hier zo goed mogelijk mee om te gaan!

bottom of page