top of page

Help mijn puppy bijt


Het valt me op hoe vaak mensen met een eerste pup bang zijn dat hun puppy agressief wordt. Iedereen weet dat puppy's bijten, maar toch stellen kersverse eigenaars zich de vraag of hun pups bijtgedrag wel normaal is. Het is mooi om te zien dat eigenaars begaan zijn met hun hond, maar ook jammer dat het internet hen zo onzeker maakt.


De kans dat je pup echt agressief is, is miniem. Al kan het wel dat je puppy hard bijt en gromt, maar vaak heeft dit niets met agressie te maken. Een puppy tot 4,5 maand is echt een baby, ze zijn niet bezig met baas te worden of met hun stijging in rang. Stel je voor? Je kan geen verwachtingen stellen aan baby’s. Het enige wat een baby nodig heeft, is liefde en verzorging. Dat is niet anders voor onze pups. Baby’s verkennen de wereld met hun mond. Dat is wat onze puppy’s doen. Helaas hebben puppy’s scherpe tandjes. Dus het puppy-bijten kan soms te veel worden. Maar laat ons bij elke actie die de pup onderneemt enkele vragen stellen:

  • Hoe gaat het met mijn pup? Denk na, luister en observeer. Je kunt objectief kijken en de taal van je hond bestuderen. Of je kan je gevoel laten spreken. Is hij moe? Overprikkeld? Vraagt hij aandacht?

  • Wat wil mijn pup? Jonge honden zijn niet zelfregulerend, ze kunnen zichzelf niet geven wat ze nodig hebben. Daarom hebben ze ons nodig om hen te leiden en hen verzorging en steun te geven. We moeten dus uitmaken of het gaat om een drift van de pup: “Aandacht nu!” of dat hij nood heeft aan plezier samen met jou. Je dient hier een verschil te maken tussen: Wat is spel en wat is gewoon natuurlijke driften achterna gaan. Het kan gebeuren dat een hond altijd meer wil en dat het nooit genoeg is. Op deze momenten verschilt wat de hond wil en wat de hond nodig heeft van elkaar.

  • Wat heeft mijn pup nodig? De noden van de hond kun je terugbrengen tot vijf basisnoden: veiligheid, voeding, plaats, steun en begrenzing. Als je voldoet aan deze basisnoden kan je hond opgroeien tot een zelfzekere volwassen hond. Dus je hond kan aandacht vragen, maar rust nodig hebben.


Je hebt twee soorten van puppy-bijten. Het kan het verkennen van de wereld zijn en daar is niets mis mee. Laat de puppy maar bijten. Doet je pup je pijn, mag je auw zeggen en je pup te vragen om te stoppen en op iets anders te bijten. Een pup die op zo’n manier aan het bijten was, zal in dat geval stoppen met bijten en verder gaan met verkennen. Je pup kan ook zorg of hulp vragen aan jou door te bijten. Het is hun eerste manier van communiceren.


Ik zeg auw, en mijn pup begint harder te bijten


Hier moet je kijken naar je achterliggende intentie. Is het een gemeende auw? Of roep je gewoon omdat je denkt dat je pup daardoor gaat stoppen?

Als puppy's harder bijten na het “auw” roepen, hebben we te maken met overprikkeling. Je kan het vergelijken met een kind


dat echt moe is en begint te roepen en niet wil gaan slapen. Wat je hond nu nodig heeft is rust en begrenzing. Maar pas op, communiceer duidelijk met je hond. Begeleid hem naar zijn rustplaats en maak er geen straf van omdat hij beet. Je geeft je hond wat hij nodig heeft en dat breng je ook zo aan. Wacht samen tot hij rustig is en ga dan verder met je dag.


Mijn pup bijt telkens als ik mijn schoenen aan doe

Als je pup altijd op dezelfde moment begint te bijten, is het best om hier proactief op te handelen. Ga je iets doen dat je pup triggert om achter je benen en voeten aan te gaan? Begrens hem dan tot zijn veilige ruimte voordat je die actie onderneemt. Als je pup op zijn veilige plaats is kan hij jou niet lastigvallen.


Als ik mijn pup niet bestraf, hoe kan hij het puppy-bijten dan afleren?

Dit is het mooie aan het verhaal, je moet je puppy het bijten helemaal niet afleren. Puppy bijten is zeer normaal gedrag! Het is hun manier van de wereld ontdekken, spelen en communiceren. We willen het alleen laten stoppen omdat wij het vervelend vinden. Maar management en communicatie zijn voldoende. Het goede nieuws is dat dit type puppy bijten in 99% van de gevallen vanzelf stop na 4,5 maand.


En wat als mijn puppy echt hard aan het bijten en aan het grommen is?

Dan is je pup echt zeer moe is, of zit hij hevig in zijn spel. Gebeurt het tijdens spel en voel je je oncomfortabel, communiceer dan met j


e pup dat het spel gedaan is. Laat hem weten wat hij nu mag gaan doen en begeleid hem hierin. (Kauwen, rusten)

Is het niet tijdens spel maar hangt je pup in je broek of heeft hij je handen vast en bij elke actie die je onderneemt, wordt het erger en erger? Dan ga je je pup echt wat rust moeten geven. Het is mogelijk dat hij hier al zo ver in is dat hij echt niet meer wilt rusten. In dat geval zal je hem moeten coachen hierin en geduldig blijven tot hij zijn rust vindt op zijn plekje.


Er bestaat dus geen agressie in pups?

Heel af en toe kan het voorvallen dat een pup agressief is. Maar dat zal zich niet uiten als hiervoor beschreven. De agressie zal je zien tin de vorm van resource guarden. Je pup heeft iets (een speeltje, een botje) en gromt als je dichterbij komt. Kom je dan nog wat dichterbij valt hij uit met een luchtbeet (een beet richting jou, maar die je mist) Dat is de start van agressie. Vertoont je pup dat gedrag op zeer jonge leeftijd, dan nog is het nog te verhelpen met liefde en geduld.



Hier is het ook belangrijk dat je nooit kwaad wordt op je pup of het object afneemt dat hij op dat moment bewaakt. Dat maakt de situatie alleen erger.


Verkennen van de wereld


Als laatste wil ik nog toevoegen dat als je hond de wereld verkent met zijn mond. Dit wilt zeggen dat de pup vaak zaken in zijn mond heeft terwijl je dat niet wilt. Het is belangrijk om hier rustig in te blijven. Heeft je hond een keitje, of wat plastic vast. Laat hem dan gewoon doen, het kan geen kwaad en als hij het inslikt, komt het er wel weer uit.


Hoe meer je de focus legt op zaken afnemen die je pup heeft, hoe meer waarde hij gaat hechten aan alles wat hij vindt op straat en in huis. Je gaat het gedrag meer en meer stimuleren door er de focus op te leggen. Zelfs door het ruilen aan te leren, vestig je de aandacht op zaken die hij vindt op de vloer en op straat.


Is het iets klein en ongevaarlijk, maak er geen ding van en laat je pup doen. Is het iets wat je pup echt niet mag hebben omdat het waarde heeft voor jou of omdat het gevaarlijk is. Dan wandel je rustig naar je snoepjes toe. En je laat wat snoepjes vallen voor de neus van je pup. Daarna neem je afstand. Wanneer je pup de snoepjes aan het eten is


en dan je richting uit kijkt, gooi je van ver nog wat snoepjes verder weg. Je pup gaat deze snoepjes achterna lopen en ondertussen kan je rustig wandelen naar het voorwerp dat de pup had om het op een veilige plaats leggen.




bottom of page